Mindful Parenting

opvoedadvies en ontspanning in één

Het opvoeden van kinderen is een 24/7 bezigheid. Kinderen veranderen steeds en de verschillende fases in hun ontwikkeling vragen om specifieke aandacht en energie. Dat vereist van ouders zowel kennis als een effectieve manier om de energiebronnen goed te verdelen.

In deze training leer je beter reageren op ouderschapsstress, ga je leren ontspannen, krijg je aandacht voor jezelf én inzicht in iedere ontwikkelingsfase van je kind. Andere aspecten die aan bod komen zijn moeilijke emoties in jezelf en je kind herkennen en hanteren, conflicten beter oplossen, een sterkere band met je kind ontwikkelen. De training is gebaseerd op mindfulness en andere ontspanningstechnieken i.c.m. interactieve en inzichtgevende gesprekken. De training wordt gegeven op een donderdagavond van 19.30 -21.30 uur (2uur) in 6 groepsessies en één individuele sessie (optioneel, op afspraak). We werken in kleine groepen van max. 6 deelnemers.

Thema’s die aan bod (kunnen) komen: automatisch ouderschap, een beginner’s mind, ons opnieuw verbinden met ons lichaam als ouder, antwoorden ipv reageren op stress, ouderschap’s patronen en -schema’s, conflicten en ouderschap, liefde en grenzen, een aandachtig pad door de ouderschap…

NB: TIJDELIJK NIET BESCHIKBAAR!

Wat is mindful parenting?

Mindful parenting is een nieuwe (geprotocolleerde) toepassing van mindfulnesstraining gericht op het ‘ouder zijn’ en op opvoeden. Het is een training met een dubbele focus: leren omgaan met de (normale) stress dat bij ouderschap hoort, en tegelijkertijd leren opvoeden. Het is een geïntegreerde training gebaseerd op de Mindfulness Based Stress Reduction – programma van Kabat-Zinn (1990) en de Mindfulness-based Cognitive Therapy (Segal, Williams & Teasdale, 2013) i.c.m. opvoedtips en  inzichten uit de wetenschap.

Mindfulness betekent ‘leven in het nu’, meer bewustzijn over wie je bent, wat je doet, wat je voelt, wat je wilt, maar ook meer bewustzijn over hoe een ander reageert, voelt, wenst etc. Het is een capaciteit om te luisteren met aandacht, liefde en compassie, het is accepteren zonder te veel oordeel (daar waar mogelijk en wenselijk). Kortom, met mindfulness sta je dichter bij jezelf én de ander. En dat in harmonie.

Mindful parenting kan gebruikt worden voor zowel lichte (of ter preventie van) klachten, als voor de wat zwaardere problematiek. In deze training maak ik gebruik van een lichtere (en dus wat kortere), aangepaste versie van deze training. Indien de deelnemers kinderen uit dezelfde leeftijdscategorie hebben, zal de focus meer naar deze specifieke behoeften gaan.